ATENTIE!

Puneti oaia pe mute (dreapta jos) sau inchideti boxele. De-acolo vine grohaitul...
paidece?

joi, 12 iunie 2008

Cotcodaque!

Cotidianul Libertatea istoriseste documentat la rubrica "Sport" cum fratii nostri frantuji ne-au facut nici mai mult, nici mai putin, decit gainari! Adica Voleurs de poules, pre limba dinsilor, care inseamna mot-a-mot "hotzi de gaini" sau, in sens figurativ, tigani. Cu referire stricta la echipa nationala, in prima faza, si apoi generalizind generos (ce aliteratie superba!...) peste tot neamul.
Nu fac acum apologia comparativa a negrilor care impinzesc echipa Frantei, caci de asta s-a ocupat deja ziarul cu pricina. Nici nu discut felul in care CNA-ul lor l-a pedepsit pe jurnalistul slobod de gura care a scos comentariile de mai sus. Si nici nu vreau sa bat cimpii pe marginea lautarismului nostru romanesc, care ne face sa ne aruncam in aer la orice piedica si sa plingem autentic la orice ghiont. In careu sa fie!...

In schimb, as vrea sa vorbesc despre francezi. Pur si simplu.
N-am calcat niciodata in tara Cocosului Galic. Parisul e romantic, Valea Loirei e pitoreasca, Notre-Dame are un cocosat si Marianne e o femeie-republica. Asta e ce stiu eu despre Franta. Dar mai stiu si alte lucruri - si ma intreb cum le-oi fi aflat - , toate din sfera "perceptii ale identitatii culturale". Bla-bla-bla. De exemplu, stiu ca francezii sint spagari. Daca mai era nevoie sa altoiasca cineva cu rasaduri proaspete cultura peschesului balcanic pe care deja o aveam, francezii au fost oamenii potriviti. Vrem sa concesionam niste chestii de stat, baietzi!, va intereseaza? Mais oui, bien sur, nous allons donc vous concessioner aussi tout ce qu'il y etait necessaire pour vos portefeuilles... Daca e vorba de maritat niste avioane la Tarom, de preluat reteaua de apa a unei capitale, ah oui, nous sommes tres intereses! Donnez-les au peuple francaise et las' pe noi!

Asta o data. A doua oara, as zice ca sint shulfe. Shulfele noastre infratite intru francofonie, ca niste insulari ce sintem intr-o mare de slavi. Si sint atit de shulfe incit nu ezita sa-si vada de ale lor, daca e cazul, in politica sau afaceri si sa ne sustina frateste doar cind le convine. Nici noi nu sintem fara pata, ca doar avem o disperare venala sa intram in carti cu SUA si le-am face orice joc, dar baietii astia uita ca tot SUA i-a scos din materie maro pe vremea domnului de Gaulle. Caruia i-am facut si noi piata in Bucuresti. Asa ca nu vreau sa mai aud de La Resistance si La Normandie. La Normandie nu exista fara o debarcare si cine ar fi putut sa debarce daca nu niste domni veniti de peste mare ca sa-i scoata pe francezii nostri din necaz?!?!?!

A treia oara, nu-s fair-play. In meciul cu Romania, de pilda, au jucat egalement stupid. I-am facut ciori? Nu. Ne-am tavalit un pic prea artistic pe teren? Da, dar probabil ca am facut-o numai ca sa nu facem de ris Toyota si reclamele ei. Ma rog, nu e adevarat, stiu, ne-am tavalit c-asa stim noi sa facem, dar... parca nu meritam astfel etichete. Sau le meritam, ca le-am impinzit (si nu numai lor!) tara de tot felul de cersetori, aurolaci si hoti, dar nu le meritam in sport. Ca nu e fair-play.

E un post scris la nervi, partizan si fara prea multa coerenta. Pentru ca nu pot decit sa ma gindesc cum ar fi daca si Italia ar titra miine: Stasera, la Squadra Azzurra verranno violati, derubati e uccisi sul campo! Ca tot au meci cu Romania.