ATENTIE!

Puneti oaia pe mute (dreapta jos) sau inchideti boxele. De-acolo vine grohaitul...

joi, 28 februarie 2008

Blogul, aceasta unealta...

Umblind pe diverse pagini si discutind aprins intr-o seara la volan, printre hirtoapele din Militari, mi-am pus INTREBAREA. Adica "blogul: penal sau normal?". Asa cum Hamlet se uita la craniul lu' ta-su, ma uit si eu la diverse bloguri, posturi si profile si ma scarpin dilematic. Exista tz bloggeri care au atins Miracolul Genezei si s-au intrebat din ce izvorashte un blog. Am sa fiu acest tz-plus-unu al blogosferei si m-apuc sa desfac si eu pixelul in patru, dupa propria-mi viziune.

As lua-o de la mic la mare. Cinstit e sa explic de ce scriu eu, in primul rind. Pai ca sa ma vars. Adica blogul meu e o punga mare care-mi tine iritarile si mi le calmeaza. Caci acestea sint motorul meu. Sint o fire revoltata, dar nu revolutionara. Adica ma enervez si ma inversunez pe chestiuni in general minore, jenante in egoismul si ingustimea lor, deoarece nu schimba societatea, nu tintesc modificari pozitive la scara mare, nu trag semnale de alarma si nici nu rezolva incalzirea globala. Sint mici josnicii de interior, catzeleli (cum ziceam cind eram mai mica) care isi lasa asupra universului o amprenta la fel de durabila ca si un latrat. Asta ca sa facem legatura intre notiunea cu pricina si fonetica asociata. Sint spumele mele personale, nici pe departe atit de savuros redate ca ale unor condeie sacre(http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=206&cmd=articol&id=7505 ), dar suficient de bune pentru profan(ator)ul din mine. Care se caleaza, se tureaza, scoate jet si se linisteste brusc, cu tensiunea la 20, insa gustind exact bataia aia de inima pe care o simte-n git de la adrenalina in exces. Nu te mai inversuna, zice o persoana foarte draga mie si io zic Bine, ai dreptate. Si gata!..., pina la urmatoarea oaie care nu se misca pe trecere, ghertzoi care schimba banda strict sub farul meu samd...

Adica blogul meu o chestie cu relevanta inchisa: prostiile pe care le contine ma intereseaza pe mine si pe maxim cinci-sase prieteni, care gusta stilul si nu obosesc la persoana.

Taci, c-am atacat o prima clasificare: relevanta (cu subsectia "fatza de cine?"). Da, prietene, PENTRU CINE/PENTRU CE SCRII MATALE?
  • Sa te vaza amicii? - bun
  • Sa te stie o ramura de industrie? - bine si-asa, dar cam periculos la imagine
  • Sa te priceapa fostul/fosta, ca n-ai curajul sa-l suni, sa-i zici in fatza? - nu rideti, e plin de asa ceva!
  • Sa devii un nume, ca e cool sa fii blogger? - oh, yeah!, mama, shinkakitzi!..
  • Sa te mai speli de nervi? - posibil, dar multi au showoffu-n vena si fac baie de dragu' publicului...
  • Sa afle si altii ce TI s-a mai intimplat - incepem sa miscam...
  • Sa afle si altii ce S-A mai intimplat - urale si ovatii, avem un cistigator!
  • Sa salvam balenele, ursii panda si lemurii puturosi care dorm 20 de ore pe zi - laudabil, exista o categorie direct interesata si de asta, nu fac parte dintr-insa, deci dezavuez. Huo cu cauzele voastre drepte d-aici!

Ei bine, din punctul meu de vedere cistiga aia care isi fac blog pentru ca S-A mai intimplat ceva. Pentru ca sint atit de deshtepti sau de intuitivi incit isi dau seama ca orice relatare ii contine pe ei insisi, deoarece nu prea poti sa relatezi lucruri pe care nu le traiesti sau fata de care nu ai o parere. Fin, discret, fara sa le fluture panglica cu centrul-atentiei,-nu-e-altul-mai-important! deasupra capului, oamenii astia se fac eroi fara sa vrea sau vrind ...in mod destept! Bravo lor; ii citesc cu placere si-am sa-i citesc cu placere cite zile oi avea. I-am citit cu placere si pe laureatii de la RoBlogFest sau cum pisici se scrie - un ardelean, Darius Groza, cred ca http://www.jeg.ro/ si o fatuka cu mult simt al condeiului, http://ar16zpy.blogspot.com/ si ma uitam prin cite trec bloggerii "de meserie" ca sa stringa voturi si alte cele. Ma rog, un festival de blogeala (ha!, iata un nou termen) nu e justa masura, poate si pentru simplul fapt ca exclude oameni pe care eu ii citesc cu placere si nu-i premiaza nici dracu', precum:

... si alti citiva de care ma mai impiedic din cind in cind...

Pe astia nu i-a premiat nici un festival de specialitate (mpfui!, cum suna....), dar ii premiez eu. Pentru ca, dupa ce-i citesti, ramii cu ceva.

Pentru ca, in timp ce-i citesti, ti se misca obrajii singuri si rizi ca proasta in fata unui monitor

Pentru ca, inainte sa-i citesti, iti iei timp ca sa savurezi lectura.

Iete de-aia. Blogul, aceasta unealta ca oglinda lu' Craiasa-Reaua, care, atintita pe blogosfera, iti arata cine e cea mai proasta, cel mai infumurat, cel mai amuzant, cea mai tenebroasa, cel mai mucalit, cel mai constient de realitatile sociale, cea mai vesela, cea mai plata, cel mai pedant, cel mai libertin... Continuati voi.

Eu