ATENTIE!

Puneti oaia pe mute (dreapta jos) sau inchideti boxele. De-acolo vine grohaitul...
paidece?

joi, 16 aprilie 2009

NFS Most Wanted - un review realist

Pentru a evalua cum se cuvine acest joc si tot ce poate el, nu trebuie decit sa il instalezi pe un MacBook Pro. Care MacBook il instalezi si pe el in bratele Popescului, iar Popescul il instalezi pe fotoliu. Plug in.

In primul rind, trebuie spus ca jocul porneste extrem de rapid. Cit scoti rufele din masina de spalat, cursa e deja la jumate. Pina le intinzi, au fost sparte 7 baraje de politie, iar recompensa pe capul cui conduce (al Popescului, adica) a ajuns la 30.000 $. Yey. Sa precizam ca se poate juca cu un Fiat Grande Punto negru, adica exact Fufu. Detaliile sint extrem de precise, lucru care se poate constata chiar si in urma unor observatii superficiale. De pilda:
POPESCU: Ia uiteeeee, moaaaa, vezi cum e inauntru?!?!?
MONICA: [privit peste cartea din mina] Da. Wow.
POPESCU: Deci vezi ca tapiteria e exact la fel!!!!!!!
MONICA: Da. Super.
POPESCU: Siii... se vad si grilele de aerisire. Le vezi? Uite, aici. Le vezi?!
MONICA: [mers pentru a scoate masina de spalat din priza]. Mhmmmm...!

Jocul are un ritm extrem de alert. Nu prea poti sa-ti dai seama cind s-a terminat o cursa si cind a inceput cealalta. Grafica realista, care reda permanent o sosea, o masina, flacari si stilpi rupti contribuie la continuitate.
POPESCU: - Pentru runda asta, ma duc s-o tunez la shop. O fac rosie cu patratele de taxi si boul ala de politist n-o sa ma mai recunoasca. Supertare. Iti place?
MONICA: ["...intr-un colt, se discuta aprins despre sotii Karenin..."] Hm? Ce? Da, foarte frumos. ["...printesa Tsverskaia privi..."]
POPESCU: Mamaaaaa! Ia uite cum trec pe sub camion!!!!!
MONICA: [saritura brusca in sus. cartea pe masa] Ah! ...aaa, bravo, pisoi!
POPESCU: Da' numa' pe sub astea cu lemne pot sa trec.
MONICA: Misto.

Ce mi s-a parut extrem de interesant e ca masina aia e un soi de Terminator. Nu conteaza prin ce treci cu ea, alea se rup, masina ramine.
MONICA: Da' tu nu patesti nimic?
POPESCU: Ba da..., da' nu se vede asa... adica o duci dup-aia la reparat.
MONICA: [cum dracului rupi cinci baraje de politie si masina n-are nimic?!?!?!] Pai n-arata ca si cum ar fi stricata.
POPESCU: [mintile-n ecran] Pai nici nu e...
Ok. Am inteles. Marele fior al jocului e ca tu produci belele si patesti pansele. O economie narativa inspre pozitiv, as fi zis eu, dar n-avea cine sa m-asculte. Doresc sa mentionez frenezia pe care NFS o da la acumularea de recompensa. Numa' Popescu stie citi stilpi a luat in cap si cite garduri in dinti ca sa ajunga la suma de (vreo) 59.000 $. In urma unei aritmetici simple, rezulta ca distrugerile iti dau valoare. Iata ca jocul nu e doar alert, ci si educativ.

Mai mult decit atit, am constatat ca NFS Most wanted impiedica obiceiul nesanatos al lecturii, care strica ochii si creierul. La altii, bineinteles.
POPESCU: Ce faci, citesti?
MONICA: Da... Da' ma mai uit si la tine, sa stii!!!
POPESCU: Pai uita-te!!!!
Stai putin, draga Anna Karenina. Cred ca cel mai bine ne vedem miine, cind nu s-o mai juca Popescu. Si-n fond, ce atita graba, ca tot mori la sfirsit...! Apropo de asta: puteai sa ai o moarte mai moderna. Trenul este soooo last year! In era NFS, ai fi explodat in flacari la volanul unei masini, dupa ce tristetea te-a impins la distrugeri de 100.000 $. Ruble, pardon, ca tu esti din Rusia.