ATENTIE!

Puneti oaia pe mute (dreapta jos) sau inchideti boxele. De-acolo vine grohaitul...
paidece?

duminică, 3 august 2008

Ai un blog zooper! Esti dulchik(a). U vrei sa vb cu mine? Pooop!

LE: pe aceeasi tema, peroreaza cu sens si stil si urmatorii: Kidha si Zuzu. Nu-i cunosc, dar zic bine. Aruncati un ochi si la ei, daca vreti sa aprofundati tematica de mai jos.

Azi vorbim despre banuieli, temeri si angoase. Deci eu banuiesc / ma tem cum ca bloggingul se indreapta cu pasi repezi si senini catre un next level al hi5. Seductia galeriilor foto cu sclipici incepe sa paleasca in fata posibilitatii netarmurite de afisare a parerilor (cu sclipici, daca se poate), in cel mai liber loc de pe planeta: blogosfera. Avangarda haivaifarilor, formata din cei oleaca mai destupati la minte si cu o gramatica usor imbunatatita fata de cea a categoriei din care vin, au inceput sa se infiltreze usurel pe blogger si pe wordpress, umplind locul de textmoticoane (:*:*:* / :)))) / :((( / :P), puncte de suspensie si greseli de typing, lafaite alaturi de poze si pareri naive care cer lauda si contactul. Frunzarind citeva site-uri, mi-am categorisit banuiala in doua sectoare:
1. haifaivul de comentarii
2. haifaivul de blog

Haifaivul de comentarii e zona in care, pe bloguri zdravene si sanatoase, cu trafic solid si cititori mai destepti decit ai altora, apar diverse pete si patutze. Frecventa lor creste pe masura ce prind curajul opiniei exprimate si atentia comunitatii. Isi dau cu parerea, cer sfaturi, se vaicaresc; in general, pe linga topic si fara pic de adecvare la logica subiectului. Unii isi mai iau cite un banning sanatos de la bloggerul invadat, altii sint ignorati in speranta ca vor pricepe mesajul, iar altii se plictisesc si pleaca singuri. Tot e bine!

Haifaivul de blog este etapa urmatoare si cea mai periculoasa, in care haifaivarul comentator realizeaza ca poate si el sa scrie ca ala pe care il comenteaza si viseaza cu ochii deschisi la trafic si comunitate de comenturi, pe legitimarea sanatoasa a autorului de texte care va sa devina. Meseria de scriitor e nobila, dorita si admirata. Bloggingul poate pune la indemina oricui iluzia acestei meserii si-o face cu mult mai eficient decit depasitul haifaiv, in care colegii de clasa te pupa pe poza ta cu stelute. De ce sa nu te pupe pe about me, pe arhiva sau pe blogroll...?

Am niste exemple, si iar nu le dau, ca nu e frumos. Din toti clabucii de mai sus, nu retin, la final, decit tristetea unei pervertiri posibile. Adica bloggingul sa ajunga retea de socializare, networking si hai-sa-ne-mprietenim la modul naiv, gresit gramatical si irelevant. E o tara libera. E un internet liber. E o manifestare libera. Dar nu vreau sa vad cum or sa apara site-uri de genul http://pitzibloanga.org. Ar fi mare pacat.